4/09/2012

MOŽAKAR S SVETILKO- Latvian legend


Ali veste zakaj je simbol mesta Cesis svetilka? Zgodilo se je nekje daleč v preteklosti, nekaj podrobnosti je že izgubljenih, nekaj se jih je dodalo, kot se pač zgodi skozi stoletja.

Pred davnimi časi, ko je bil Cesis še obdan z visokim obzidjem in so bila edini vhod v mesto velika železna vrata je živel mož. Bil je to tih možakar, ki so ga ljudje pogosto spregledali, a je imel zelo rad svoje delo- bil je vratar.  Ljudje so ga le redko srečali, a se je o njem veliko slišalo. Ko je mesto potonilo v spanec se  je možakar podal na ulice mesta s svojo zvesto spremljevalko palico in svetilko, ki je zmeraj svetila.

Tako je bilo že od nekdaj in nihče ni moža spraševal po starosti in njegovem položaju. Ljudje so se zaradi njega počutili pomirjeni in varni.

Toda nekega večera, ko je bilo mesto ogrnjeno v gost plašč megle, so ljudje, ki so se zvečer vračali domov opazili, da možakarjeva svetilka ne sveti tako sijoče, kot po navadi.. Vedno je močno svetila, vendar je tisto noč oddajala le šibko svetlobo.

V mesto se je priplazila noč in vse je potihnilo. Slišati ni bilo niti glasu. Zora je pregnala meglo, a zjutraj ni bilo o možu s svetilko ne duha ne sluha. Iskali so ga povsod, pojavile so se razne govorice, a mož, kot da bi se pogreznil v zemljo. Edino česar so se ljudje spomnili je bila šibka svetloba njegove svetilke.

Prišli so drugi možje s svetilko, da bi čuvali sanje meščanov. Koliko točno jih je bilo ne ve nihče.

 Časi so se spreminjali, prišla je vojna in tuje čete so ropale po mestu. Mesto so ljudje obnovili, a niso zgradili obzidja in stolpov. Živeli so brez mogočnih železnih vrat in le redki so se še spominjali nočnega čuvaja, odmeva njegovih korakov, rožljanja njegovih ključev in njegovih tihih pomirjajočih besed: Vse je v najlepšem redu.”

Če boste kdaj v Cesisu srečali moža s palico in svetilko ne pozabite posvetiti z njo, saj vas bo tako  svetloba spremljala ne le na poti, temveč tudi v mislih in sanjah.